Eigenwies deel 2

CIMG6585

Van werken voor een baas naar eigen baas

Ik werkte in loondienst en was daarnaast bezig om mijn eigen praktijk op te zetten.

 

Het werken in loondienst op scholen

Mijn praktijk had ik opgezet en daarnaast werkte ik nog steeds op S.G. Harreveld. Ik had het daar prima naar mijn zin.  Op S.G. Harreveld kregen we een nieuwe directeur. Ik kon vanaf de eerste maand al niet met hem overweg. Ik was niet de enige. Ik ben toen met een aantal collega’s naar de vertrouwenspersoon gegaan. Er is helaas niets mee gedaan. Ik ben op zoek gegaan naar een andere baan, aangezien ik niet met deze schoolleider door één deur kon. Een paar maanden daarna werd hij alsnog ontslagen.

Na S.G. Harreveld heb ik twee jaar gewerkt op het Edisoncollege in Apeldoorn. Ik gaf daar in het LWOO les in de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Daarnaast was ik coördinator handelingsplannen voor leerlingen met een RVC-beschikking (de LWOO-leerlingen). Ook gaf ik RT, begeleidde ik moeilijke klassen en leerlingen met een sociaal-emotionele problematiek. Na twee jaar miste ik het werken met jongeren die met justitie in aanraking waren gekomen echter heel erg. Ik heb toen gesolliciteerd op de gesloten afdeling van Rentray in Rekken. Dit was een justitiële instelling voor jongeren met een lager IQ. Wat ik toen niet kon vermoeden, was dat ik me weer in het hol van de leeuw bevond met een afdelingsleider die net zo erg was, als de schoolleider die ik in Harreveld uit de weg was gegaan. Ik had en heb de goede eigenschap dat ik mijn mond niet kan houden als ik het ergens niet mee eens ben. Ik ben dan recht door zee en zeg precies wat ik vind. Tegen deze directeur heb ik toen ook gezegd dat ik hem niet vertrouwde. In een mondeling overleg heeft hij toen gezegd dat daarom mijn contract niet zou worden verlengd. Op papier heeft hij gezet dat mijn contract niet werd verlengd, aangezien ik niet goed functioneerde. Al mijn collega’s en enkele leerlingen vonden dit niet eerlijk en hebben nog geprobeerd dit terug te draaien. Ik heb zelf mijn verhaal gedaan bij de hoogste baas van Rentray daarna, maar dat mocht ook niet baten. Hij zat daar met iemand van P&O. Hij heeft toen letterlijk gezegd dat hij, als hij mij zou geloven, toe moest geven dat hij zijn werk niet goed had gedaan door zo’n manager aan te stellen en aan te houden. Tja… Dit was voor mij de druppel. Ik besloot toen dat ik niet meer in dienst zou gaan.

Mijn praktijk

Intussen had ik dus ook mijn praktijk opgezet. Overdag gaf ik les en ’s avonds gaf ik huiswerkbegeleiding in ons kantoor thuis. Ik begeleidde groepjes van vier leerlingen in het plannen en maken van hun huiswerk. Ik had leerlingen van verschillende leeftijden en met verschillende niveaus. Toen ik besloten had om thuis leerlingen te gaan begeleiden had ik foldertjes neergelegd in Groenlo. Eén van mijn folders werd meegenomen door de eigenaren van Passpect in Groenlo. Een praktijk voor Autisme Spectrum Stoornissen,
Psychologie en Contextuele Therapie. Via hen kreeg ik eerst één leerling en al vrij snel werden dat er steeds meer. Het waren veelal leerlingen met een vorm van ASS. Dit heb ik een hele tijd gedaan. Ik merkte echter dat er niet genoeg behoefte was om er een fulltime baan van te maken. Ik bleef daarnaast dus werken. Omdat ik geen werk meer had, besloot ik eens te gaan kijken naar de mogelijkheden om als freelancer les te gaan geven. Ik kwam toen op de site van de Teach-In Group terecht. Ik deed mee aan de selectieprocedure en kon beginnen. Rond die tijd werd er zonder enig overleg ook een andere praktijk voor huiswerkbegeleiding opgezet. Er waren echter al te weinig klanten voor één praktijk. Nu kreeg ik automatisch minder nieuwe klanten. Ik kreeg echter veel werk als freelancer en besloot te stoppen met de huiswerkbegeleiding in groepen. Wel begeleidde ik nog individuele leerlingen. Het was mooi geweest om de avonden te werken. Ik maakte lange afstanden voor mijn werk als freelancer en het was dan fijn als ik ’s avonds niets meer hoefde.

 

Volgende week het laatste deel van mijn persoonlijke blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *