Eigenwies deel 1

MEDION DIGITAL CAMERA

Waarom een blog over mij?

‘Eigenwies’ is de naam van mijn praktijk. Verleden week postte iemand dit bericht op mijn Facebookpagina:

hoe schrijf je eigenwies is so? hoef ik niet doen de meer mijn taal verslecht door een slecht leraar,correct eigenwijs”.

Voor mij een goede reden om uit te leggen wie ik ben, wat ik doe en natuurlijk waar mijn bedrijfsnaam vandaan komt! Mijn naam is Sjira Porcelijn en ik heb al enige jaren mijn eigen praktijk  ‘Eigenwies’. Ik ben opgegroeid in Amsterdam en Zaandam, maar woon al zo’n vijftien jaar in Groenlo. Mijn moeder komt oorspronkelijk ook uit Groenlo. Op haar achttiende is ze naar Amsterdam verhuisd, waar ze mijn vader ontmoette.

Verhuizen

Ik ben naar Groenlo verhuisd, omdat mijn man daar woonde. Ik was net klaar met mijn zij-instroomtraject voor de pabo. De school (speciaal basisonderwijs) in Amsterdam, waar ik gewerkt had tijdens mijn studie, had alleen ruimte voor mij tijdens de opleiding.  Ik heb hier veel geleerd. Ik wist ruim op tijd dat ik daar niet zou kunnen blijven.  Mijn man werkte in de ICT en ik moest dus op zoek naar werk op een school. Mijn man en ik wilden samen gaan wonen. Mijn oma woonde nog in Groenlo en was aan het dementeren. Ik heb toen besloten om naar Groenlo te verhuizen. Werk in het onderwijs was niet moeilijk te vinden en ik kon tegelijkertijd mijn oma in de gaten houden en regelmatig bezoeken.

 

Mijn eerste baan in het onderwijs

Voor ik in Groenlo kwam wonen, ben ik natuurlijk gaan solliciteren. Ik wilde heel graag op S.G. Harreveld werken als docent. De toenmalige directeur noemde de school ‘een bodemvoorziening voor ZMOK’. Het was een school die verbonden was aan een internaat. Er zaten jongens op die met justitie in aanraking waren gekomen. Deze school trok mij enorm door de doelgroep. Voordat ik pabo ging doen, had ik creatieve therapie drama gestudeerd. Ik had tijdens die studie al getwijfeld om op Harreveld stage te gaan lopen. Uiteindelijk had ik dat, gezien de afstand, niet gedaan. Ik werd aangenomen en ik werkte op de open afdeling. Hier is mijn leerschool echt begonnen. Ik heb het tijdens het eerste jaar best moeilijk gehad. Gelukkig ging het wel goed en na dat eerste jaar ging het me goed af. Ik heb genoten van het werken met deze jongeren. Ik vond ze erg spontaan en eerlijk. Ik werkte in de onderbouw (klas 1 en 2 VMBO) en kreeg al snel veel extra taken. Zo begeleidde ik stagiaires (LIO en pedagogiek), begeleidde ik collega’s die een bevoegdheid moesten halen en was ik coördinator ‘basisvorming’. De klassen bestonden uit maximaal acht leerlingen. Iedere leerling werkte op zijn eigen niveau en tempo. Ik wilde toen een RT-opleiding gaan doen. Dit wilde ik doen om de leerlingen tijdens mijn lessen nog beter te kunnen begeleiden. Toen ik bezig was met de opleiding, kon ik echter ook direct als remedial teacher aan de slag op school.

 

Dromen

Ik was al een tijdje bezig als remedial teacher en begon na te denken over het opzetten van mijn eigen praktijk. Ik wilde een praktijk voor remedial teaching en huiswerkbegeleiding. Het leek me fantastisch om een combinatie te maken van werken op een school en het werken in mijn eigen praktijk. Thuis hadden we een mooie kantoorruimte, waar ik groepjes van vier leerlingen kon begeleiden. Maar ja… dan moet je praktijk ook een naam hebben.

Volgens mij hebben veel docenten de fantastische eigenschap een beetje eigenwijs te zijn. Ik in ieder geval wel! Zo kwam ik al snel op de naam ‘Eigenwijs’. Deze naam kun je natuurlijk op meerdere manieren uitleggen: eigen wijs(heid), op eigen wijze en natuurlijk eigenwijs zijn. Helaas bestond deze naam al en moest ik op zoek naar een andere naam. Ik had me echter zo vastgebeten in deze naam, dat het erg lastig was iets anders te verzinnen. Toen kwam mijn man op het geweldige idee om de naam om te zetten in het dialect van de regio. Zo kwam ik dus bij ‘Eigenwies’. Het leuke hiervan vond ik dat het nog een tikje eigenwijzer was dan ‘Eigenwijs’.

One comment on “Eigenwies deel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *