Wanneer zijn taalfouten storend?

Wanneer zijn taalfouten storend

Hier kan ik een heel simpel antwoord op geven: ALTIJD! Natuurlijk is het wel zo dat het op het ene moment storender is dan op het andere moment. Ook het soort fout kan maken dat een fout in mindere of meerdere mate irritant is. Bovendien zullen taalfouten voor de één ook storender zijn dan voor de ander.

Als docent in het voortgezet onderwijs kom ik heel vaak tegen dat leerlingen niet gemotiveerd zijn voor het vak Nederlands. Ze zijn Nederlands en wonen in Nederland, dus kunnen ze het toch? Leerlingen van allochtone afkomst maken hun toetsen vaak veel beter, aangezien ze beseffen dat ze er wat voor moeten doen. Ze leren dus goed voor een toets.

Helaas lijkt het erop dat mensen, wanneer ze ouder zijn, nog steeds dezelfde houding hebben. Ze gaan ervan uit dat ze goed genoeg zijn in de Nederlandse taal. Ik zal een paar situaties schetsen waarbij het echt belangrijk is om het Nederlands goed te beheersen.

 

  1. Je hebt een bedrijf en je houdt je onder andere bezig met het schrijven van teksten voor websites of advertenties van andere bedrijven. Op Facebook adverteer je hier ook mee met verschillende campagnes. Vervolgens maak je in de advertentietekst een joekel van een spelfout. Ook in een andere advertentie op Facebook heb je een taalfout gemaakt. Ik denk niet dat je daar vertrouwen mee zult wekken. Ik zou dit bedrijf in ieder geval niet mijn teksten laten schrijven. Jij wel?
  2. Je bent ondernemer en hebt een mooie website. Je Nederlands is echter niet heel goed en er staan behoorlijk wat taalfouten op je site. Het is natuurlijk afhankelijk van de dienst of het product dat je verkoopt of je hier potentiële klanten mee afschrikt, maar het ziet er sowieso slordig uit!
  3. Je bezit een groot, landelijk bedrijf. Je communiceert met mensen via een mooie folder. Hier staan taalfouten in. Denk je dan niet dat mensen zich afvragen hoe het kan dat zo’n groot bedrijf zulke taalfouten in de folder heeft staan?
  4. Je werkt in de thuiszorg of in een kinderdagverblijf en je moet regelmatig een overdracht schrijven voor collega’s, ouders of familieleden. Dan staat het natuurlijk wel zo mooi als je geen storende taalfouten hebt gemaakt.
  5. Je bent op zoek naar een (nieuwe) baan. Zal de potentiële werkgever je aannemen als jij een brief stuurt met taalfouten? Ik denk dat je in de meeste gevallen niet eens wordt uitgenodigd voor een gesprek. Dat is toch jammer met alles wat je te bieden hebt!

Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te bedenken van storende taalfouten. Op de één of andere manier blijft het toch zo dat mensen denken dat ze de taal voldoende beheersen. Als jij weet dat je moeite hebt met de Nederlandse taal en echt iets hieraan wilt doen, kijk dan eens hier om te zien wat ik voor je kan betekenen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *