Uitleg

Verleden jaar gaf ik les op een MBO. Daar gaf ik vooral les aan cursisten die een BBL-opleiding volgden. Ik gaf ze Nederlands en rekenen. Daar heb ik zo vaak gehoord dat mijn uitleg zo fijn was. Ze snapten nu die dingen die ze op voorgaande opleidingen nooit begrepen hadden. Regelmatig werd gezegd: ‘Ik wou dat ze dit zo op school hadden uitgelegd. Dan had ik het tenminste begrepen!’ Je begrijpt dat dat mijn ego goeddeed.

Op 12 maart heb ik een workshop werkwoordspelling gegeven aan medewerkers van een kinderdagverblijf. Dat was een hele leuke ervaring. Ook deze cursisten vonden mijn manier van uitleggen goed en prettig. Op een gegeven moment kregen we een discussie. Is het namelijk wel zo dat er op de opleidingen minder goed les was gegeven? Bij één van de cursisten was dit duidelijk echt het geval. Zij had op de middelbare school een docent gehad die richting pensioenleeftijd liep en niet meer gemotiveerd was. Hij zat vaak de krant te lezen in de les en liet de leerlingen aan hun lot over. Bij de anderen kwam toch ook wel naar buiten dat ze toen vooral met andere dingen bezig waren. In de puberteit was school toch vooral leuk voor de sociale contacten. De lessen waren overwegend saai.

Dit vind ik dus erg herkenbaar. Ik geef al jaren les op middelbare scholen. Ik geef les aan alle niveaus en alle klassen (behalve bovenbouw HAVO en VWO). Je ziet vooral dat leerlingen op het VMBO vaak bezig zijn met andere dingen. Op de één of andere manier zijn ze vaak ook eerder aan het puberen dan de leerlingen die HAVO of VWO doen.

Ik geef dezelfde uitleg aan mijn leerlingen als aan mijn cursisten. Natuurlijk wel op een manier die aansluit bij hun leeftijd en niveau. Hoe vaak ik hier te horen krijg: ‘Maar dat heeft u helemaal niet uitgelegd!’ Dan kijk je tijdens een uitleg eens de klas rond en dan zie je meerdere leerlingen met andere dingen bezig dan met luisteren naar de uitleg. Links zijn er twee met elkaar aan het kletsen, rechts wordt er iets van een leerling afgepakt en in het midden zitten leerlingen naar hun mobiel te staren. Met een zucht herhaal je de uitleg nog maar eens. Of je zoekt een filmpje dat helpt te verduidelijken wat je verteld hebt. Intussen spoor je de leerlingen aan om nu echt op te letten.

Wanneer je iets uitlegt aan een leerling in de puberteit heb je dus ook andere vaardigheden nodig om ze het te laten begrijpen. Ik denk dat een slechte uitleg vaak niet met de uitleg te maken heeft, maar met een gebrek aan andere vaardigheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *